Nieuws

permacultuur festival 2020

Beste geïnteresseerde
Voor de zevende keer is weer het jaarlijkse Permacultuur Festival gehouden. De lokatie zal in 2020 wederom voor een gedeelte op Kasteel Nieuwenhoven in België plaatsvinden.

Voor degene die nog niet eerder op het festival zijn geweest staat hieronder een terugblik op het festival van 2018 en wil je nog verder terugblikken? Dat kan via de link: www.permacultuurfestival.eu/jubileum 

Voor het volgend jaar: eerste weekend van juli!
kan je via de website: www.permacultuurfestival.eu 

Wie weet tot ziens op het Festival. 
Ruud Luiten 

Terugblik Permacultuur Festival 2018 en 2019

Het permacultuurfestival in België was een warm bad en zonnig hoogtepunt van deze eindeloze onvergetelijke zomer. 
Van Rutger had ik van het festival begin juli gehoord – vast een leuke plek voor een wildkruidenvrouw en haar wilde kruidenboekjes! Dus reisde ik vol voorpret bij tropische temperaturen naar St Truiden en het prachtige Kasteel Nieuwenhoven. Daar werd ik enthousiast ontvangen door Ruud en de festivalcrew. Vanuit mijn kamer in het kasteel keek ik uit op de binnenhof waar later workshops zouden zijn. Wat een geweldige plek, ik had er zin in! De workshop over patronen in de natuur sprak mij aan, dus op naar de eerste tent. De sfeer was ontspannen en vriendelijk en de mensen zo aardig, wat fijn allemaal. Ik voelde me tehuis bij mijn kudde onder gelijkgestemden. Een hoop bekenden en overal mensen die van de natuur en planten houden; die verantwoordelijkheid voor zichzelf en de aarde willen nemen en nieuwe wegen durven te gaan. Feest!

Op het terrein ging ik op zoek naar eetbare en geneeskrachtige planten, daarover zou ik twee wandelingen geven. Natuurlijk waren er in de weelderige permacultuurtuin van Taco en Sonja meer dan genoeg planten om over te vertellen. De wandeling met Taco was een highlight op het festival. Het leek wel alsof wij door de tuin van Eden liepen in een aparte wereld, vol overvloed en goede vibes. De tuin scheen geen last te hebben van de droogte en schonk een weelde aan rijpe, verrukkelijke bessen, geurende kruiden en vitale groente. Een weldaad voor lichaam en ziel. Uiterlijk na deze wandeling was iedereen wel helemaal om voor voedsel verbouwen volgens de principes van permacultuur. Als Duitse kwam ik vertrouwde en geliefde voedselplanten tegen als kweepeer en tamme kastanje. Jammie. En wat heerlijk dat de tuin door een Meidoornhaag beschermt wordt, de mensen op de camping hebben vast een heerlijk beschutte Doornroosjesslaap tussen de fruitbomen genoten. 
Prachtig zomerweer maakte het feest compleet, dat ook ‘s avonds gezellig doorging bij het café met wat zang en gitaar hier en daar. Het workshopprogramma was lekker veelzijdig, inspirerend en professioneel. Zelf docent te mogen zijn voor was een rijke ervaring, er was wel héél veel interesse en enthousiasme voor mijn wildpluk- en kruidenwandelingen. De oprechte waardering voor wat ik doe heeft mij enorm gevoed. 
Na drie volle dagen vertrok ik voldaan, met een stuk minder kruidenboekjes, en een gezellig napratende Menno, weer richting Zuid-Holland; helemaal opgeladen met fijne ontmoetingen, inspiratie, nieuwe kennis en een hoopvol gevoel. 

PS: Mocht je een foto hebben gemaakt dat ik tijdens een wandeling tegen een eik stond te leunen, wil je die dan aan mij mailen als fijne herinnering aan dit mooie weekend? Dank! 

Tanja Hilgers