Activiteiten Nieuws

Voelsprietenpad

Voelsprietenpad Kasteel Nieuwenhoven

Deze activiteit eindigt 1 juni 2019.

Dit is een wandeling (lus van 1 of 2 km) over het kasteeldomein waarbij al je zintuigen worden gestimuleerd: het zien, voelen, ruiken, luisteren naar de rijke natuur en de dieren in al zijn geuren en kleuren, in het bos, de vijvers, tuinen en de eeuwenoude gebouwen, … maar ook het proeven van diverse kruiden, bloemen, groenten en fruit …

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

Als cultureel erfgoedinitiatief willen we de bezoekers van het Voelsprietenpad op een eigentijdse wijze in aanraking brengen met het monumentale landschap en de rijke geschiedenis van Kasteel Nieuwenhoven.
Kasteel Nieuwenhoven is op zich één grote bijzondere plek van rust en stilte, van natuur en cultuur. Diverse plekken hebben een opmerkelijke uitstraling.

Het domein

Vanaf het onthaal in het centrale café loopt het Voelsprietenpad langsheen de bloementuin en vijvers naar de weides en het bos van het kasteelpark waar je kan genieten van de stilte van de natuur.
Op diverse plaatsen word je uitgenodigd en geprikkeld om op een bijzondere manier de omgeving en natuurelementen te observeren. Je kan er een tijdje vertoeven en de bijzondere sfeer op je laten inwerken.Het zijn meditatieve plaatsen waar je de stilte in en buiten jezelf kan ervaren, waar je wat kan mijmeren, de kracht van de natuur op je in kan laten werken en de tijd even stil kan laten staan. Het unieke beleven van de natuur in al zijn facetten werkt ontspannend en verfrissend voor lichaam en geest.

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

Het kasteeldomein is gezegend met erg veel water in de vorm van beekjes en vijvers. Aan het uiteinde van de vijver ligt een betoverend plekje, beschut door een wand van rotsen met restanten van de rotsentuin in Engelse landschapsstijl.

Alpaca’s

Langsheen de alpacaweide kan je kennismaken met deze hartendiefjes. Alpaca’s lijken op lama’s maar zijn een stuk kleiner. Bovendien hebben ze een vacht van wol in plaats van haren. De kwaliteit van de wol is heel bijzonder en voelt aan als cashmierwol of zijde.

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

Er zijn rustpauzes met banken voorzien om nog meer te kunnen genieten van het unieke kasteelpark en uitzicht.

Eetbaar bos

Daarna is er een exploratie tocht op Samenland. Dit “eetbaar bos” is een project van gemeenschapsgesteunde landbouw waarbij groenten en fruit worden geteeld volgens de principes van permacultuur. Dit is een ontwerpsysteem voor een duurzame toekomst door samen te werken met de natuur en volgens de ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

Op diverse plekken doorheen de tuin worden deze principes op een interactieve wijze zichtbaar gemaakt en zijn er verschillende doe-en-ontdek-activiteiten. Je ziet er de creatie van een lokale voedselvoorziening voor de toekomst dankzij de herwaardering van oude technieken. Ook kan je er proeven van diverse kruiden, bloemen, (vergeten) groenten en fruit. Een unieke ervaring met tal van elementen van spanning en beleving.

Op het einde van de wandeling kan je in de trappenhal van het kasteel de tentoonstelling bewonderen over de 1000 jarige geschiedenis van deze plek. Aanvankelijk diende het kasteel als buitenverblijf voor de abt van Sint-Truiden. Na de Franse revolutie is het Kasteel overgegaan in adellijke handen.

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

Het café

Als afsluiter kan je in het café bij een lekker drankje rondneuzen in de infostand en meer lezen over de verschillende thema’s die je hebt beleefd: permacultuur, de alpaca’s, samenland, natuurlijke waterzuivering,  duurzaam verbouwen, enz.
Er ligt ook een gastenboek om je ervaringen in neer te schrijven.

B&B

Geen zin om je te haasten en écht lekker tot rust komen? Verblijf een nachtje in onze B&B! http://www.kasteelnieuwenhoven.be/category/accommodatie/

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

We wensen je een fijne en inspirerende tocht!
Laat je op een prikkelende manier uitdagen en verrassen door de natuur en al haar schoonheid.

Dit initiatief wordt georganiseerd met steun van de Stad Sint-Truiden, projectvereniging Erfgoed Haspengouw en de Vlaamse overheid.

Praktisch

Openingsuren Voelsprietenpad:

 • Deze activiteit eindigt op 1juni 2019:
  alle dagen van 10-20u open (Bistro Open tot 22u)
 • (maandag gesloten)

Het voelsprietenpad is voor iedereen gratis toegankelijk tijdens de openingsuren

Een wandel landkaart (met uitleg over het kasteel domein) kan voor 2,5 euro gekocht worden als steun voor het project (verkrijgbaar in het StreekCafé)
Vrije donaties voor het onderhoud van het pad zijn van harte welkom.

Reservaties voor groepen, scholen of bedrijven (vanaf 10 pers): gelieve op voorhand te reserveren via het secretariaat:

Tel. 0470-285.636 (Peter Stulens) of email: info@debruisendestilte.be

Praktische aanwijzingen:

 • Het voelsprietenpad is enkel toegankelijk tijdens de openingsuren.
 • De wandeling is 1 of 2 km en loopt in een lus.
 • Honden of andere huisdieren zijn toegelaten aan de leiband.
 • Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aangeraden bij slecht weer.
 • Het pad is niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
 • Wandel langzaam, let op je ademhaling, geef je ogen en zintuigen alle aandacht, verruim je blikveld, geniet van de stilte, de natuur en de omgeving.
 • Heb respect voor de natuur. Gelieve geen afval achter te laten.
 • De uitbating gebeurt door VZW De Bruisende Stilte op Kasteel Nieuwenhoven.
 • Wandelen op het voelsprietenpad is op eigen risico.
 • VZW De Bruisende Stilte, noch Kasteel Nieuwenhoven BVBA kan aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen.

Kasteel Nieuwenhoven omgeving

Adres:

Kasteel Nieuwenhoven – De Bruisende Stilte vzw
Engelbamp 55
3800 Sint-Truiden (België)
Tel. 0470-285.636 (Peter Stulens)
E-mail: info@debruisendestilte.be

In samenwerking met:

Bosgroep Zuid-Limburg
Regionaal Landschap Haspengouw
Natuurpunt Aulenteer
Permacultuur School
CSA Samenland
Alpacabedrijf Nieuwenhoven
Erfgoed Haspengouw
Stad Sint-Truiden
Vlaamse overheid