Activiteiten Nieuws

wandelen op kasteel nieuwenhoven

Voelsprietenpad Kasteel Nieuwenhoven

Wandeling en tot rust komen op het kasteeldomein.  Ontdek onze dieren, luister naar de stilte en de bruisende natuur in al zijn geuren en kleuren, in het bos, de vijvers, tuinen en de eeuwenoude gebouwen, …

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

We willen onze bezoekers  op een eigentijdse wijze in aanraking brengen met het monumentale landschap en de rijke geschiedenis van Kasteel Nieuwenhoven.
Kasteel Nieuwenhoven is op zich één grote bijzondere plek van rust en stilte, van natuur en cultuur. Diverse plekken hebben een opmerkelijke uitstraling.

Het domein

Vanaf het onthaal in het centrale café loopt er een pad langsheen de bloementuin en vijvers naar de weides met de alpaca’s, paard en ezel en het bos van het kasteelpark waar je kan genieten van de stilte van de natuur.
Op diverse plaatsen word je uitgenodigd en geprikkeld om op een bijzondere manier de omgeving en natuurelementen te observeren. Je kan er een tijdje vertoeven en de bijzondere sfeer op je laten inwerken. Het zijn meditatieve plaatsen waar je de stilte in en buiten jezelf kan ervaren, waar je wat kan mijmeren, de kracht van de natuur op je in kan laten werken en de tijd even stil kan laten staan. Het unieke beleven van de natuur in al zijn facetten werkt ontspannend en verfrissend voor lichaam en geest.

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

Het kasteeldomein is gezegend met erg veel water in de vorm van beekjes en vijvers. Aan het uiteinde van de vijver ligt een betoverend plekje, beschut door een wand van rotsen met restanten van de rotsentuin in Engelse landschapsstijl.

Alpaca’s

Langsheen de alpacaweide kan je kennismaken met deze hartendiefjes. Alpaca’s lijken op lama’s maar zijn een stuk kleiner. Bovendien hebben ze een vacht van wol in plaats van haren. De kwaliteit van de wol is heel bijzonder en voelt aan als cashmierwol of zijde. Ze leven hier in kudde verband, stralen rust uit. in de maanden juni en juli worden de meeste veulens geboren.

wandelen op Kasteel Nieuwenhoven.

Er zijn rustpauzes met banken voorzien om nog meer te kunnen genieten van het unieke kasteelpark en uitzicht.

Andere dieren

Gun jezelf de tijd om andere dieren te ontdekken. er zitten zeldzame eenden, vogels, padden, salamanders en soms zie je zomaar een kudde reeën of een vos. Op en langs de paden vind je veel kruiden, een overblijfsel uit de tijd van de benedictijnen, ze gedijen goed op de “rijke” aarde hier.

Eetbaar bos

Daarna is er een exploratie tocht op Samenland. Dit “eetbaar bos” is een project van gemeenschapsgesteunde landbouw waarbij groenten en fruit worden geteeld volgens de principes van permacultuur. Dit is een ontwerpsysteem voor een duurzame toekomst door samen te werken met de natuur en volgens de ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

Op diverse plekken doorheen de tuin worden deze principes op een interactieve wijze zichtbaar gemaakt. Je ziet er de creatie van een lokale voedselvoorziening voor de toekomst dankzij de herwaardering van oude technieken. Ook kan je er proeven van diverse kruiden, bloemen, (vergeten) groenten en fruit. Een unieke ervaring met tal van elementen van spanning en beleving.

Op het einde van de wandeling kan je in de trappenhal van het kasteel de tentoonstelling bewonderen over de 1000 jarige geschiedenis van deze plek. Aanvankelijk diende het kasteel als buitenverblijf voor de abt van Sint-Truiden. Na de Franse revolutie is het Kasteel overgegaan in adellijke handen.

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

De Bistro

Als afsluiter kan je in de Bistro bij een lekker drankje rondneuzen in de infostand en meer lezen over de verschillende thema’s die je hebt beleefd: permacultuur, de alpaca’s, samenland, natuurlijke waterzuivering,  duurzaam verbouwen, enz.
Er ligt ook een gastenboek om je ervaringen in neer te schrijven.

B&B

Geen zin om je te haasten en écht lekker tot rust komen? Verblijf een nachtje in onze B&B en laat je onderdompelen in een oase van rust. http://www.kasteelnieuwenhoven.be/category/accommodatie/

Voelsprietenpad. Kasteel Nieuwenhoven.

We wensen je een fijne en inspirerende wandeling!
Laat je op een prikkelende manier uitdagen en verrassen door de natuur en al haar schoonheid.

Praktisch

Openingsuren :

alle dagen van 10.30 tot 20u open (Bistro Open tot 22u)

  • (maandag gesloten)

Het is voor iedereen gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de Bistro

Praktische aanwijzingen:

  • Honden of andere huisdieren zijn (buiten) toegelaten aan de leiband.
  • Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aangeraden bij slecht weer.
  • De pad is niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
  • Heb respect voor de natuur. Gelieve geen afval achter te laten.
  • Wandelen op het kasteeldomein is op eigen risico.
  • Kasteel Nieuwenhoven BVBA kan niet aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen.
  • In de vijvers mag niet gezwommen of gevist worden

Kasteel Nieuwenhoven omgeving

Adres:

Kasteel Nieuwenhoven BVBA
Engelbamp 55
3800 Sint-Truiden (België)
Tel. 011-686410
E-mail: info@kasteelnieuwenhoven.be

In samenwerking met:

Bosgroep Zuid-Limburg
Regionaal Landschap Haspengouw
Natuurpunt Aulenteer
Permacultuur School
CSA Samenland
Alpacabedrijf Nieuwenhoven